Ziemniaczki pieczone z farszem z kalafiora
Ziemniaki, kartofle, pyry, pyrki, pyreczki... sposobów na was mamy niezliczoną ilość i niemal w każdym wydaniu trafiacie w nasze podniebienia. Ziemniaki i kalafior? Takiemu połączeniu nie jesteśmy obojętni.
Potrzebujemy:
- ziemniaki
- kalafior
- 1 cebulę
- 2 jaja
- kilka łyżek mleka
- 2-3 łyżki masła
- szczyptę gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach na półtwardo. Kalafior gotujemy do miękkości. Ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy z nich środki. Miąższ z ziemniaków dodajemy do kalafiora, ugniatamy na puree z dodatkiem masła i mleka. Dokładamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażona na łyżce oliwy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu łączymy z jajkami. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone ziemniaki, zapiekamy ok. 15-20 min. do momentu, gdy farsz lekko się zrumieni.