Menu

piątek, 21 listopada 2014

Ziemniaczki pieczone z farszem z kalafiora

Ziemniaki, kartofle, pyry, pyrki, pyreczki... sposobów na was mamy niezliczoną ilość i niemal w każdym wydaniu trafiacie w nasze podniebienia. Ziemniaki i kalafior? Takiemu połączeniu nie jesteśmy obojętni.

Potrzebujemy:

  • ziemniaki
  • kalafior
  • 1 cebulę
  • 2 jaja
  • kilka łyżek mleka
  • 2-3 łyżki masła
  • szczyptę gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach na półtwardo. Kalafior gotujemy do miękkości. Ostudzone ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy z nich środki. Miąższ z ziemniaków dodajemy do kalafiora, ugniatamy na puree z dodatkiem masła i mleka. Dokładamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażona na łyżce oliwy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu łączymy z jajkami. Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone ziemniaki, zapiekamy ok. 15-20 min. do momentu, gdy farsz lekko się zrumieni.