Menu

piątek, 21 listopada 2014

Prawie jak schabowy, czyli kotlety z jajek Tomka Sch.

Potrawa prosta, której największym miłośnikiem jest Tomek Sch. Z wyglądu przypominają słuszną porcję mięsiwa, ale nie dajcie się zwieźć...


Potrzebujemy:

  • 7-8 dużych jaj ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajo
  • 2 cebule
  • bułkę
  • mleko
  • natkę pietruszki, posiekany szczypiorek
  • bułkę tartą
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Zimną mieszamy ze startymi na grubych oczkach ugotowanymi jajami, drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem oraz bułką namoczoną w mleku, dokładnie odsączoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.