Prawie jak schabowy, czyli kotlety z jajek Tomka Sch.
Potrawa prosta, której największym miłośnikiem jest Tomek Sch. Z wyglądu przypominają słuszną porcję mięsiwa, ale nie dajcie się zwieźć...
Potrzebujemy:
- 7-8 dużych jaj ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajo
- 2 cebule
- bułkę
- mleko
- natkę pietruszki, posiekany szczypiorek
- bułkę tartą
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Zimną mieszamy ze startymi na grubych oczkach ugotowanymi jajami, drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem oraz bułką namoczoną w mleku, dokładnie odsączoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy klopsiki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.