Potrzebujemy:
BUŁKI:- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki maślanki lub kefiru
- 150g masła
- jajo
- 30g drożdży
- łyżkę cukru
- łyżeczkę soli
- 500g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 200-250g białego serka lub kwaśnej śmietany
- 2 cebule
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 2 łyżki maki i 3 łyżki maślanki/kefiru, mieszamy i odstawiamy rozczyn na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.Do miski wsypujemy resztę mąki, maślankę, jajo, sól, mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, by weszło do środka jak najwięcej powietrza. Pod koniec dodajemy letnie stopione masło i wyrabiamy, aż przestanie lepić się do ręki. W razie konieczności podsypujemy mąką. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość.
Ugotowane ziemniaki studzimy i ugniatamy na puree. Łączymy z serkiem lub śmietaną oraz usmażoną cebulą pokrojoną w kostkę. Obficie doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości małej piąstki. Każdy z nich rozwałkowujemy na okrągły placek, a na środku układamy łyżkę farszu. Zawijamy tak, by przykryć farsz i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by zlepienie było na dole. Z wierzchu smarujemy stopionym masłem. Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut by podrosły, po czym pieczemy w temp. 180° przez ok. 20 minut.