Menu

piątek, 21 listopada 2014

Niewiadomo jak będzie z bułkami Panie Zdzisiu, więc dziś bułeczki drożdżowe z farszem ruskim

Czasami to, co najprostsze smakuje najbardziej. Mamy w ośrodku amatora pieczywka, prostych, klasycznych dań bez zbędnego kombinowania. Pomysł na bułeczki z farszem ruskim łączy w sobie klasykę z minimalną dawką fantazji, a więc choć nie wiadomo jak będzie z bułkami, mamy nadzieję, że będą smakować.

Potrzebujemy:

BUŁKI:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki maślanki lub kefiru
  • 150g masła
  • jajo
  • 30g drożdży
  • łyżkę cukru
  • łyżeczkę soli
FARSZ:
  • 500g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 200-250g białego serka lub kwaśnej śmietany
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 2 łyżki maki i 3 łyżki maślanki/kefiru, mieszamy i odstawiamy rozczyn na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.

Do miski wsypujemy resztę mąki, maślankę, jajo, sól, mieszamy. Następnie dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, by weszło do środka jak najwięcej powietrza. Pod koniec dodajemy letnie stopione masło i wyrabiamy, aż przestanie lepić się do ręki. W razie konieczności podsypujemy mąką. Gładkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość.

Ugotowane ziemniaki studzimy i ugniatamy na puree. Łączymy z serkiem lub śmietaną oraz usmażoną cebulą pokrojoną w kostkę. Obficie doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta odrywamy kawałki wielkości małej piąstki. Każdy z nich rozwałkowujemy na okrągły placek, a na środku układamy łyżkę farszu. Zawijamy tak, by przykryć farsz i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by zlepienie było na dole. Z wierzchu smarujemy stopionym masłem. Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut by podrosły, po czym pieczemy w temp. 180° przez ok. 20 minut.