Menu

piątek, 21 listopada 2014

Wybuchowa zupa z dyńki, czyli koszmarne wspomnienia Pani Agatki – odsłona 2

... a że zupa powstać miała w dwóch wariantach to i dyni przetrzeć trzeba było całkiem sporo i ręce Pani Agatki zarobionymi być musiały. Czy wspominaliśmy już, że nasz sprzęt przecierający kapryśnym bywa i wystarcza drobna chwila nieuwagi? Widzieliście kiedyś w kreskówkach bohaterów przygotowujących popcorn w garnku bez pokrywki? Na szczęście nasze wspomnienia nie są aż tak koszmarne!

Potrzebujemy:

  • 800g dyni
  • cebulę
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • ok. 1,5 litra bulionu
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżkę masła
  • ok. 1 łyżeczki imbiru
  • szczyptę curry i kolendry
  • ząbek czosnku
  • 200g śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Dynię kroimy na cząstki, pozbawiamy pestek, pieczemy w piekarniku. Następnie obieramy ze skórki, wyjmujemy miąższ. Cebulę i marchewki obieramy, kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę, dodajemy dynię, masło, marchewkę. Doprawiamy imbirem, curry, kolendrą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z pomarańczy. Chwilę razem smażymy, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy, dodajemy zahartowaną śmietanę i doprawiamy do smaku. Gotujemy razem jeszcze kilka minut.