Potrzebujemy:
- 800g dyni
- cebulę
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- ok. 1,5 litra bulionu
- sok z jednej pomarańczy
- łyżkę masła
- ok. 1 łyżeczki imbiru
- szczyptę curry i kolendry
- ząbek czosnku
- 200g śmietany kremówki
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Dynię kroimy na cząstki, pozbawiamy pestek, pieczemy w piekarniku. Następnie obieramy ze skórki, wyjmujemy miąższ. Cebulę i marchewki obieramy, kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę, dodajemy dynię, masło, marchewkę. Doprawiamy imbirem, curry, kolendrą, wyciśniętym czosnkiem i sokiem z pomarańczy. Chwilę razem smażymy, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy, dodajemy zahartowaną śmietanę i doprawiamy do smaku. Gotujemy razem jeszcze kilka minut.