Menu

piątek, 21 listopada 2014

Re(sentyment) Pani Agatki do zupki dyniowej

Mleczna zupka dyniowa z zacierkami przywoływać może odległe wspomnienia i czasy. Czasy beztroskiego przedszkola, obiadków u babci czy mamy... Nic z tego, sentymenty wcale nie muszą być tak archaiczne, my mamy swoje bardziej współczesne! Wystarczy pogrzebać w pamięci nieco wstecz, powiedzmy jakieś 2 lata, kiedy to na odsiecz do naszej „zarobionej” kuchni zawitała sama Pani Kierownik. Zupka powstała więc przy jej sporym udziale, zaangażowaniu i kupie śmiechu. Reszta Pani Agatko, niechaj pozostanie naszą słodką, mleczną tajemnicą...

Potrzebujemy:

  • 1 litr mleka
  • 500g dyni
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 2 jajka
  • ok. ¾ szklanki mąki pszennej
  • szczyptę soli

Sposób wykonania:

Mleko zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie i gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy, dosładzamy cukrem i cukrem waniliowym do smaku, dolewamy olejek migdałowy.

Z jajek i mąki wyrabiamy ciasto o konsystencji naleśnikowej. Wrzucamy na wrzącą zupę i gotujemy do wypłynięcia kluseczek. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i cukrem.