Re(sentyment) Pani Agatki do zupki dyniowej
Mleczna zupka dyniowa z zacierkami przywoływać może odległe wspomnienia i czasy. Czasy beztroskiego przedszkola, obiadków u babci czy mamy... Nic z tego, sentymenty wcale nie muszą być tak archaiczne, my mamy swoje bardziej współczesne! Wystarczy pogrzebać w pamięci nieco wstecz, powiedzmy jakieś 2 lata, kiedy to na odsiecz do naszej „zarobionej” kuchni zawitała sama Pani Kierownik. Zupka powstała więc przy jej sporym udziale, zaangażowaniu i kupie śmiechu. Reszta Pani Agatko, niechaj pozostanie naszą słodką, mleczną tajemnicą...
Potrzebujemy:
- 1 litr mleka
- 500g dyni
- cukier do smaku
- cukier waniliowy
- kilka kropel olejku migdałowego
- 2 jajka
- ok. ¾ szklanki mąki pszennej
- szczyptę soli
Sposób wykonania:
Mleko zagotowujemy, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie i gotujemy do miękkości. Zupę miksujemy, dosładzamy cukrem i cukrem waniliowym do smaku, dolewamy olejek migdałowy.
Z jajek i mąki wyrabiamy ciasto o konsystencji naleśnikowej. Wrzucamy na wrzącą zupę i gotujemy do wypłynięcia kluseczek. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i cukrem.