Potrzebujemy:
- włoszczyznę: 2 marchewki, por, korzeń pietruszki, seler
- cebulę
- ok. 4 litrów wody
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 saszetki ryżu lub paczkę makaronu
- 50-70g masła
- 200g śmietany
- 2 słoiki koncentratu pomidorowego (tj. ok. 350-400g)
- 2 kostki rosołowe
- lubczyk do smaku
Sposób wykonania:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe, ziele oraz obraną i umytą włoszczyznę Gotujemy ok. godziny, po czym wyjmujemy warzywa i wrzucamy kostki rosołowe. Ugotowana marchewkę kroimy w plastry, por drobno siekamy i wrzucamy do zupy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na stopionym maśle, a następnie dodajemy koncentrat, chwilę razem smażymy cały czas mieszając. Podsypujemy mąką robiąc zasmażkę i dodajemy do zupy mieszając trzepaczką. Na końcu doprawiamy do smaku lubczykiem i dodajemy śmietanę wcześniej zahartowaną w odrobinie gorącej zupy.Podajemy z ryżem lub makaronem ugotowanym w osobnym garnku z dodatkiem soli.