Menu

piątek, 21 listopada 2014

Pomidorowa a’la Łukasz, raz!

Tydzień bez pomidorowej niemal nie istnieje. Nasz naczelny działacz i propagator pomidorów nie dopuszcza do braku tej kultowej potrawy w tygodniowym menu. Nie zawsze jest tak na bogato, ale przedstawiamy typ idealny pomidorówki specjalnie dla pomidorowego Łukasza. Ideałów, choć ponoć nie istnieją, warto szukać i zbliżać się do nich, a i wzbogacenie się o zasoby potasu w organizmie może wyjść nam tylko na dobre.


Potrzebujemy:

  • włoszczyznę: 2 marchewki, por, korzeń pietruszki, seler
  • cebulę
  • ok. 4 litrów wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 saszetki ryżu lub paczkę makaronu
  • 50-70g masła
  • 200g śmietany
  • 2 słoiki koncentratu pomidorowego (tj. ok. 350-400g)
  • 2 kostki rosołowe
  • lubczyk do smaku

Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe, ziele oraz obraną i umytą włoszczyznę Gotujemy ok. godziny, po czym wyjmujemy warzywa i wrzucamy kostki rosołowe. Ugotowana marchewkę kroimy w plastry, por drobno siekamy i wrzucamy do zupy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na stopionym maśle, a następnie dodajemy koncentrat, chwilę razem smażymy cały czas mieszając. Podsypujemy mąką robiąc zasmażkę i dodajemy do zupy mieszając trzepaczką. Na końcu doprawiamy do smaku lubczykiem i dodajemy śmietanę wcześniej zahartowaną w odrobinie gorącej zupy.

Podajemy z ryżem lub makaronem ugotowanym w osobnym garnku z dodatkiem soli.