Potrzebujemy:
- 1 kg marchwi
- cebulę
- ok. 5 szklanek bulionu
- 0,5-1 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- tymianek suszony
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 300-400 g śmietanki
- cukier lub miód do smaku
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Marchew obieramy, kroimy w mniejsze cząstki. Układamy w naczyniu, w którym będziemy zapiekać, polewamy oliwą i miodem lub cukrem, posypujemy tymiankiem. Pieczemy ok. 30-40 min. do momentu aż marchewka będzie miękka. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy obraną i przekrojoną na pół cebulę.W garnku roztapiamy masło, dodajemy posiekany czosnek, paprykę, imbir i cynamon. Smażymy chwilę razem cały czas mieszając, po czym dodajemy upieczoną marchewkę z cebulą. Podsmażamy ok. 1 minuty, a następnie wlewamy bulion. Gotujemy razem ok. 10 minut. Zupę przecieramy na krem żeby była gładka. Doprawiamy jeszcze miodem lub cukrem, cynamonem i pieprzem. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy.