Potrzebujemy:
CIASTO:- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 szklanki mleka
- 40g drożdży
- łyżeczkę soli
- łyżeczkę cukru
- 4 łyżki oliwy
- 4 średniej wielkości pomidory + 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- łyżkę oliwy
- bazylię, oregano, sól pieprz, mieloną słodką paprykę
- łyżeczkę cukru
Sposób wykonania:
Przygotowujemy rozczyn z pół szklanki letniej wody, drożdży, cukru, soli i ok. 2 łyżek mąki. Dobrze wymieszany odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozczyn dodajemy do pozostałej mąki, wlewamy letnie mleko i ręką wyrabiamy ciasto. Na samym końcu dodajemy oliwę i wyrabiamy dalej do momentu połączenia składników. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce.W tym czasie przygotowujemy sos: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę razem z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Całość gotujemy razem 10-15 minut, żeby przegryzły się smaki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blachę, rozsmarowujemy na nim sos. Reszta zależy już od naszej wyobraźni i aktualnego stanu lodówki. Na pizzę ułożyć możemy podsmażone pieczarki, szynkę, posypać ziołami i żółtym serem – to nasza najbardziej klasyczna wersja pizzy. Aha, pieczemy w wysokiej temperaturze – jakieś 200-220 stopni przez 15-20 minut.