Crumpety
W naszej kuchni co rusz przekraczamy jakieś granice. Przekroczenie granicy brytyjskiej zaowocowało sporządzeniem charakterystycznych dla tamtego regionu małych, pulchnych, drożdżowych naleśników z dziurkami. Coś pięknego i niedrogo, po prostu!
Potrzebujemy:
- 2,5 szklanki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- 40 g drożdży
- płaska łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szklankę wody
Sposób wykonania:
Z drożdży, cukru, połowy szklanki mąki i połowy szklanki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy pozostałą mąkę z solą, mlekiem i wodą. Dodajemy rozczyn i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by dwukrotnie zwiększyło objętość. Po tym czasie dodajemy rozpuszczona w kilku łyżeczkach wody sodę i mieszamy ciasto. Na patelni rozpuszczamy masło z olejem. Na rozgrzany tłuszcz łyżką nakładamy placuszki. Gdy z wierzchu pojawią się dziurki przewracamy placki na drugą stronę. Najlepiej smakują podgrzane lekko w piekarniku, posmarowane masłem.