Menu

piątek, 21 listopada 2014

Crumpety

W naszej kuchni co rusz przekraczamy jakieś granice. Przekroczenie granicy brytyjskiej zaowocowało sporządzeniem charakterystycznych dla tamtego regionu małych, pulchnych, drożdżowych naleśników z dziurkami. Coś pięknego i niedrogo, po prostu!


Potrzebujemy:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • 40 g drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szklankę wody

Sposób wykonania:

Z drożdży, cukru, połowy szklanki mąki i połowy szklanki cukru robimy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy pozostałą mąkę z solą, mlekiem i wodą. Dodajemy rozczyn i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by dwukrotnie zwiększyło objętość. Po tym czasie dodajemy rozpuszczona w kilku łyżeczkach wody sodę i mieszamy ciasto. Na patelni rozpuszczamy masło z olejem. Na rozgrzany tłuszcz łyżką nakładamy placuszki. Gdy z wierzchu pojawią się dziurki przewracamy placki na drugą stronę. Najlepiej smakują podgrzane lekko w piekarniku, posmarowane masłem.