Menu

piątek, 21 listopada 2014

Krokiety z ziemniaków „po rusku”

Potrawy z farszami ruskimi goszczą u nas dość często, no ale jakby to w Pyrlandii nie jeść ziemniaków? A te z dodatkiem białego serka lub śmietany lubimy szczególnie. Potrawa z tych tanich, a przede wszystkim smacznych.

Potrzebujemy:

  • 1kg ziemniaków
  • 300g białego sera lub kwaśnej śmietany
  • 3 cebule
  • 2 jaja
  • mąkę ziemniaczaną do podsypania
  • sól, pieprz
  • bułkę tartą

Sposób wykonania:

Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy ze skórki, ugniatamy na puree. Łączymy z serem i zrumienioną na oleju cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy jaja, doprawiamy obficie solą i pieprzem, a następnie podsypujemy mąką ziemniaczaną tak, by dało się formować okrągłe lub podłużne krokiety. Każdy placek obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. My zajadamy polane sosem grzybowym.