Krokiety z ziemniaków „po rusku”
Potrawy z farszami ruskimi goszczą u nas dość często, no ale jakby to w Pyrlandii nie jeść ziemniaków? A te z dodatkiem białego serka lub śmietany lubimy szczególnie. Potrawa z tych tanich, a przede wszystkim smacznych.
Potrzebujemy:
- 1kg ziemniaków
- 300g białego sera lub kwaśnej śmietany
- 3 cebule
- 2 jaja
- mąkę ziemniaczaną do podsypania
- sól, pieprz
- bułkę tartą
Sposób wykonania:
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach. Gdy wystygną obieramy ze skórki, ugniatamy na puree. Łączymy z serem i zrumienioną na oleju cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy jaja, doprawiamy obficie solą i pieprzem, a następnie podsypujemy mąką ziemniaczaną tak, by dało się formować okrągłe lub podłużne krokiety. Każdy placek obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. My zajadamy polane sosem grzybowym.