Potrzebujemy:
- 500g kaszy gryczanej
- 2 ziemniaki
- 2 jajka
- ok. 4 łyżki mąki
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- por
- mielony cynamon
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz
- w wersji na bogato: 2 puszki szynki konserwowej
Sposób wykonania:
Kotleciki: Kasze gotujemy z dodatkiem soli. Wyjmujemy z wody, gdy jest pólmiękka. Do wystudzonej kaszy dodajemy jajka, starte na dużych oczkach ziemniaki i 1 cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Na rozgrzanym oleju smażymy kotleciki nakładając łyżką i ugniatając żeby nie były zbyt grube.Gulasz: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami szynki, kroimy ja w kostkę, jeśli nie – zaczynamy od pokrojenia marchewki i pora w półplasterki, a cebuli w kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju, doprawiamy łyżeczką cynamonu, dodajemy por i marchewkę – chwilę razem podsmażamy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek i ewentualnie kawałki szynki. Sos podlewamy ok. 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i gotowym polewamy usmażone wcześniej kotleciki mając nadzieję, że danie przypadnie do gustu najbardziej opornym zjadaczom kaszy.