Menu

piątek, 21 listopada 2014

Ryż zapiekany z jabłkami, któremu nawet Pani Daria nie potrafi się oprzeć

Każdy ma swoje preferencje smakowe. Nasza Pani Daria nie ukrywa, że słodkie przedkłada ponad wszelkie słone zakąski, a jak wiadomo spożywanie słodyczy powoduje wydzielanie endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia. Dziwicie się teraz dlaczego najczęściej spotkać można ją z uśmiechem od ucha do ucha?

Potrzebujemy:

  • 3 szklanki ryżu
  • 6 szklanek mleka + 1 szklanka wody
  • łyżkę masła
  • cukier do smaku
  • szczyptę soli
  • łyżeczkę cynamonu
  • 2 słoiki musu jabłkowego lub ok. 1,5kg jabłek + łyżkę masła + 2 łyżki cukru
Pamiętajmy, że ilość składników podana jest na naprawdę głodne Sokoły i możemy ją zmniejszyć, tak by ryżu było 2 razy mniej niż mleka (np. na 2 szklanki ryżu potrzebujemy 4 szklanki mleka).

Sposób wykonania:

W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem z wodą, solimy, dosładzamy do smaku i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut aż ryż wchłonie mleko.

Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bulką tartą. Na przemian układamy warstwy: ryż – mus jabłkowy wymieszany z cynamonem (lub pokrojone jabłka podsmażone na maśle z cukrem i cynamonem) – ryż – mus lub jabłka. Wierzchnią warstwę z jabłek można posypać dodatkowo cynamonem i obłożyć wiórkami masła. Tak przygotowana zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w temp. 180ºC. Jeśli potrafimy się oprzeć czekamy aż trochę wystygnie, wtedy łatwiej będzie nam pokroić jak ciasto.