Potrzebujemy:
- 3 szklanki ryżu
- 6 szklanek mleka + 1 szklanka wody
- łyżkę masła
- cukier do smaku
- szczyptę soli
- łyżeczkę cynamonu
- 2 słoiki musu jabłkowego lub ok. 1,5kg jabłek + łyżkę masła + 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Zalewamy mlekiem z wodą, solimy, dosładzamy do smaku i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut aż ryż wchłonie mleko.Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bulką tartą. Na przemian układamy warstwy: ryż – mus jabłkowy wymieszany z cynamonem (lub pokrojone jabłka podsmażone na maśle z cukrem i cynamonem) – ryż – mus lub jabłka. Wierzchnią warstwę z jabłek można posypać dodatkowo cynamonem i obłożyć wiórkami masła. Tak przygotowana zapiekankę pieczemy ok. 30 minut w temp. 180ºC. Jeśli potrafimy się oprzeć czekamy aż trochę wystygnie, wtedy łatwiej będzie nam pokroić jak ciasto.