Menu

wtorek, 25 listopada 2014

Wiosna w Sopocie 1982, czyli blok czekoladowy naszych mam

Ajjj, wspomnień czar. Tęsknota za minionymi czasami, tęsknota za minionym Dniem Mamy. Na osłodę i otarcie sentymentalnej łezki proponujemy najsłodszą ponadczasową słodycz... a do pełni zasłodzenia buteleczkę karmelkowej oranżady.


Potrzebujemy:

  • 250g masła lub margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 6 łyżek kakao
  • ok. 450g herbatników lub ciasteczek typu be-be
  • ewentualnie bakalie

Sposób wykonania:

Masło z wodą wkładamy do garnka, rozpuszczamy. Dodajemy cukier, kakao i zagotowujemy. Ciasteczka rozkruszamy. Połowę z nich dosypujemy do wystudzonej masy czekoladowej, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Teraz możemy dodać pozostałe ciasteczka i ewentualnie bakalie. Masę wykładamy na blaszkę i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.