Wiosna w Sopocie 1982, czyli blok czekoladowy naszych mam
Ajjj, wspomnień czar. Tęsknota za minionymi czasami, tęsknota za minionym Dniem Mamy. Na osłodę i otarcie sentymentalnej łezki proponujemy najsłodszą ponadczasową słodycz... a do pełni zasłodzenia buteleczkę karmelkowej oranżady.
Potrzebujemy:
- 250g masła lub margaryny
- 0,5 litra mleka
- 0,5 szklanki wody
- 1-1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek kakao
- ok. 450g herbatników lub ciasteczek typu be-be
- ewentualnie bakalie
Sposób wykonania:
Masło z wodą wkładamy do garnka, rozpuszczamy. Dodajemy cukier, kakao i zagotowujemy. Ciasteczka rozkruszamy. Połowę z nich dosypujemy do wystudzonej masy czekoladowej, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Teraz możemy dodać pozostałe ciasteczka i ewentualnie bakalie. Masę wykładamy na blaszkę i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.