Menu

wtorek, 25 listopada 2014

Mocno czekoladowe babeczki, którym nie oprze się żadna z naszych babeczek

Wierzcie lub nie, ale kiedy w naszym Domu pieczemy te czekoladowe babeczki już od samego początku do kuchni przybiegają ciekawscy niesieni intensywnym zapachem topionej czekolady z domieszką kakao i dżemu z wiśni. Na samo wspomnienie ślinka człowiekowi cieknie, więc nie przedłużajmy wstępu, lepiej zabrać się za robotę!

Potrzebujemy:

  • 200g masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • słoik dżemu wiśniowego
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pokruszone ciasteczka np. be-be
  • szczypta soli
  • szczypta chilli
  • ewentualnie: śmietana kremówka + biały serek kremowy + cukier do smaku

Sposób wykonania:

Masło z cukrem, czekoladą, kakao, dżemem i mlekiem rozpuszczamy. Gdy przestygnie miksujemy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli, chilli oraz jajkami. Gdy masa jest gładka mieszamy z połamanymi ciasteczkami. Napełniamy foremki do ¾ wysokości i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180° C.

Gdy przestygną można ozdobić je masą przygotowaną z serka, śmietany kremówki i cukru, ale nie jest to konieczne, babeczki same w sobie są wyborne.