Potrzebujemy:
- 200g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 150g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- słoik dżemu wiśniowego
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pokruszone ciasteczka np. be-be
- szczypta soli
- szczypta chilli
- ewentualnie: śmietana kremówka + biały serek kremowy + cukier do smaku
Sposób wykonania:
Masło z cukrem, czekoladą, kakao, dżemem i mlekiem rozpuszczamy. Gdy przestygnie miksujemy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli, chilli oraz jajkami. Gdy masa jest gładka mieszamy z połamanymi ciasteczkami. Napełniamy foremki do ¾ wysokości i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180° C.Gdy przestygną można ozdobić je masą przygotowaną z serka, śmietany kremówki i cukru, ale nie jest to konieczne, babeczki same w sobie są wyborne.