Menu

wtorek, 25 listopada 2014

Cierpliwość Pani Kamilki zostaje nagrodzona, bo oto w końcu ujawniamy przepis na babkę z nutellą

Na ten przepis Pani Kamilce przyszło czekać pół roku, no ale czasem warto w życiu trochę poczekać. Babkę z nutelli serwowaliśmy podczas Wielkanocnego Śniadania, ale na waszych stołach może zagościć kiedy tylko będziecie mieli na nią ochotę... przepis w końcu ujrzał światło dzienne.


Potrzebujemy:

  • 125g masła
  • 150g nutelli
  • ¾ szklanki cukru
  • szklankę mąki pszennej
  • szklankę zmielonych orzechów
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki kakao
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy na przemian żółtka, nutellę, mąkę, zmielone orzechy, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu ciasto łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Pieczemy w temp. 160° C 45-50 minut. Jakby czekolady było nam mało, babkę można ozdobić polewą czekoladową.