Cierpliwość Pani Kamilki zostaje nagrodzona, bo oto w końcu ujawniamy przepis na babkę z nutellą
Na ten przepis Pani Kamilce przyszło czekać pół roku, no ale czasem warto w życiu trochę poczekać. Babkę z nutelli serwowaliśmy podczas Wielkanocnego Śniadania, ale na waszych stołach może zagościć kiedy tylko będziecie mieli na nią ochotę... przepis w końcu ujrzał światło dzienne.
Potrzebujemy:
- 125g masła
- 150g nutelli
- ¾ szklanki cukru
- szklankę mąki pszennej
- szklankę zmielonych orzechów
- 5 jajek
- 1,5 łyżki kakao
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy na przemian żółtka, nutellę, mąkę, zmielone orzechy, śmietanę, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu ciasto łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Pieczemy w temp. 160° C 45-50 minut. Jakby czekolady było nam mało, babkę można ozdobić polewą czekoladową.