Menu

wtorek, 25 listopada 2014

Wielkanocna pascha co koło sera leżała, czyli pascha na mleku i śmietanie

Przygotowujemy ją na Wielkanoc nie tylko dlatego, że ekonomicznie, że nie potrzeba ani grama gotowego sera. Zapewniamy, że pascha z samodzielnie przygotowanego serka zasmakuje i wam.


Potrzebujemy:

  • 2 litry mleka
  • 6 jajek
  • 500g kwaśnej śmietany
  • kostkę masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • bakalie: rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową itp.

Sposób wykonania:

Mleko musimy zagotować z cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka powoli wlewamy jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotujemy mieszając, aż wytrąci się serwatka i powstanie serek. Sitko wykładamy gazą i odcedzamy ser, możemy dociskać rękoma.

Masło miksujemy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ser i ucieramy na gładką masę.. Na końcu dodajemy bakalie. Masę wykładamy do foremki (najlepiej wyłożyć ją gazą) i zostawiamy na noc by stężała.