Potrzebujemy:
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- 70g masła (+ jedną łyżkę)
- 1/4 szklanki oleju
- 2/3 szklanki cukru (+ jedną łyżkę)
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczyptę soli
- 1 szklankę maślanki
- 2 jajka
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- tabliczkę białej czekolady
- puszkę brzoskwiń w syropie
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 250 g białego serka + 250 ml śmietany kremówki
Sposób wykonania:
Jaja ucieramy z cukrem i zalewamy stopionym, gorącym masłem. Gdy masa wystygnie dodajemy do niej stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz maślankę. Następnie do ciasta dodajemy olej, cukier wanilinowy, sól, sok z cytryny i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy pod koniec dodając grubo posiekaną czekoladę i 5-6 pokrojonych w kostkę połówek brzoskwiń. Foremki do babeczek napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Pozostałe brzoskwinie obsmażamy z dodatkiem cukru na łyżce masła. Gdy zmiękną ucieramy na gładką masę. Odstawiamy do stężenia i wystygnięcia. Na środek zimnych babeczek nakładamy mus brzoskwiniowy. Brzegi dekorujemy przy pomocy szprycerki masą przygotowaną z ubitej kremówki, serka i cukru do smaku. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.