Menu

wtorek, 25 listopada 2014

Jajko to, czy babka? Wielkanocne babeczki’2014

Jak Wielkanoc, to i jajka. Kto powiedział, że jajko na słodko to nie to? Może faktycznie nie, ale za to babeczkom inspirowanym w swym wyglądzie jajkiem sadzonym, które rozpływają się w ustach i z każdego dnia uczynić mogą małe święto, mówimy zdecydowane tak!

Potrzebujemy:

  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 70g masła (+ jedną łyżkę)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki cukru (+ jedną łyżkę)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczyptę soli
  • 1 szklankę maślanki
  • 2 jajka
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • tabliczkę białej czekolady
  • puszkę brzoskwiń w syropie
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 250 g białego serka + 250 ml śmietany kremówki

Sposób wykonania:

Jaja ucieramy z cukrem i zalewamy stopionym, gorącym masłem. Gdy masa wystygnie dodajemy do niej stopniowo mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz maślankę. Następnie do ciasta dodajemy olej, cukier wanilinowy, sól, sok z cytryny i wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy pod koniec dodając grubo posiekaną czekoladę i 5-6 pokrojonych w kostkę połówek brzoskwiń. Foremki do babeczek napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Pozostałe brzoskwinie obsmażamy z dodatkiem cukru na łyżce masła. Gdy zmiękną ucieramy na gładką masę. Odstawiamy do stężenia i wystygnięcia. Na środek zimnych babeczek nakładamy mus brzoskwiniowy. Brzegi dekorujemy przy pomocy szprycerki masą przygotowaną z ubitej kremówki, serka i cukru do smaku. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.