Menu

piątek, 21 listopada 2014

Upiorne babeczki

Tkanie pajęczej sieci to nie bułka z masłem. Do tej mozolnej, nieco niewdzięcznej czynności z reguły zapraszamy terapeutów. Robota jak na produkcji, idzie aż miło! Jedni wykałaczką, inni za pomocą „tutki”. Grunt by robota była wykonana, a babki ozdobione na czas.

Potrzebujemy:

  • szklankę maślanki
  • 1 szklankę cukru
  • 2 jajka
  • paczkę cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki puree z dyni (dynię w kawałkach należy najpierw upiec, a gdy będzie miękka obrać ze skórki i zblendować na papkę)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, budyń lub mąkę ziemniaczaną, imbir, cynamon, olej oraz maślankę. Następnie dodajemy papkę dyniową, mieszamy. Papierowe foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na 15-20 minut. Studzimy.

Białą czekoladę topimy z odrobiną mleka w kąpieli wodnej (my dodaliśmy odrobinę pomarańczowego barwnika). Każdą babeczkę ozdabiamy z wierzchu polewą, czekamy aż zastygnie.

Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju, a następnie za pomocą wykałaczki malujemy pajęczyny... albo co nam z tego wyjdzie. Czekamy aż zastygnie i zjadamy ze smakiem!