Potrzebujemy:
- szklankę maślanki
- 1 szklankę cukru
- 2 jajka
- paczkę cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki puree z dyni (dynię w kawałkach należy najpierw upiec, a gdy będzie miękka obrać ze skórki i zblendować na papkę)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
Jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, budyń lub mąkę ziemniaczaną, imbir, cynamon, olej oraz maślankę. Następnie dodajemy papkę dyniową, mieszamy. Papierowe foremki napełniamy ciastem do ¾ wysokości i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na 15-20 minut. Studzimy.Białą czekoladę topimy z odrobiną mleka w kąpieli wodnej (my dodaliśmy odrobinę pomarańczowego barwnika). Każdą babeczkę ozdabiamy z wierzchu polewą, czekamy aż zastygnie.
Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju, a następnie za pomocą wykałaczki malujemy pajęczyny... albo co nam z tego wyjdzie. Czekamy aż zastygnie i zjadamy ze smakiem!