Menu

poniedziałek, 24 listopada 2014

Twardy orzech do zgryzienia, czyli ciasto orzechowe Mirka dla prawdziwych twardzieli

Kuchnia Sokołów charakteryzuje się tym, że każdy może mieć swój udział w procesie tworzenia i mieszania smaków. Jedni obierają, inni, mieszają, a jeszcze inni (bo są i tacy!) najbardziej lubią pracować żuchwą degustując, czy aby na pewno możemy serwować dzieła rąk naszych i czy uzyskany żmudnie smak przypasuje podniebieniom tych najbardziej wybrednych. W tym całym zgiełku przedświątecznym szczególnie doceniamy fachową męską rękę Mirka, która bez specjalnego namawiania rozłupie niemal każdą ilość orzechów włoskich. Te zaś doskonale komponują się z ciastem, które od jakiegoś czasu gości na naszym wigilijnym stole.


Potrzebujemy:

CIASTO:
  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150g szklanki cukru
  • 200g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka
MASA 1:
  • 500ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150g masła
  • cukier waniliowy
  • 2,5 łyżki maki pszennej
MASA 2:
  • 300g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100g masła

Sposób wykonania:

Margarynę z miodem i cukrem musimy zagotować i wystudzić. Do zimnej dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, mąkę i jaja – całość zagniatamy. Ciasto wkładamy na blachę, pieczemy 20-30 minut w temp. 190° C. Po wystygnięciu przekrawamy na 2 placki.

Masa 1: Mleko gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gdy ostygnie łączymy ze zmiksowanym masłem.

Masa 2: Orzechy podsmażamy na maśle i cukrze, podlewamy mlekiem i chwilę gotujemy.
Placki ciasta nasączamy np. mocną słodzona herbata ze szczyptą cynamonu i przekładamy masą budyniową. Na wierzch wykładamy ciepłą masę orzechową.
Ciasto pieczemy przynajmniej 24 godziny przed jedzeniem – wtedy jest smaczniejsze.