Potrzebujemy:
CIASTO:- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150g szklanki cukru
- 200g margaryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
- 500ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 150g masła
- cukier waniliowy
- 2,5 łyżki maki pszennej
- 300g rozdrobnionych orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 100g masła
Sposób wykonania:
Margarynę z miodem i cukrem musimy zagotować i wystudzić. Do zimnej dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku, mąkę i jaja – całość zagniatamy. Ciasto wkładamy na blachę, pieczemy 20-30 minut w temp. 190° C. Po wystygnięciu przekrawamy na 2 placki.Masa 1: Mleko gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gdy ostygnie łączymy ze zmiksowanym masłem.
Masa 2: Orzechy podsmażamy na maśle i cukrze, podlewamy mlekiem i chwilę gotujemy.
Placki ciasta nasączamy np. mocną słodzona herbata ze szczyptą cynamonu i przekładamy masą budyniową. Na wierzch wykładamy ciepłą masę orzechową.
Ciasto pieczemy przynajmniej 24 godziny przed jedzeniem – wtedy jest smaczniejsze.