Menu

poniedziałek, 24 listopada 2014

Jadą wozy kolorowe... z marchewkami, czyli Bożonarodzeniowe ciasto marchewkowe

No dobra, wiemy wiemy – wozy kolorowe jechały taborami, ale czy wszystko w życiu musi być takie oczywiste? Dla jednego z Sokołów na przykład jeżdżą wozy kolorowe z burakami, zaś na potrzeby naszej niebanalnej książki kucharskiej rzeczone wozy pojadą, ale z marchewkami. Ciasto z marchewki udaje się zawsze i każdemu, w smaku przypomina piernik, dlatego szczególnie polecamy na okres okołoświąteczny.


Potrzebujemy:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 250g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • łyżeczkę cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • szklankę posiekanych orzechów włoskich
  • 2 szklanki tartej na średnich oczkach marchewki

Sposób wykonania:

Jaja ubijamy z cukrem, zalewamy gorącym, roztopionym tłuszczem. Gdy przestygnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy – mieszamy. Następnie wsypujemy orzechy, a na końcu startą marchewkę. Ciasto mieszamy i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 ° C. Gdy ostygnie polewamy gotową polewą czekoladową lub lukrem.