Jadą wozy kolorowe... z marchewkami, czyli Bożonarodzeniowe ciasto marchewkowe
No dobra, wiemy wiemy – wozy kolorowe jechały taborami, ale czy wszystko w życiu musi być takie oczywiste? Dla jednego z Sokołów na przykład jeżdżą wozy kolorowe z burakami, zaś na potrzeby naszej niebanalnej książki kucharskiej rzeczone wozy pojadą, ale z marchewkami. Ciasto z marchewki udaje się zawsze i każdemu, w smaku przypomina piernik, dlatego szczególnie polecamy na okres okołoświąteczny.
Potrzebujemy:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 250g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- łyżeczkę cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- szklankę posiekanych orzechów włoskich
- 2 szklanki tartej na średnich oczkach marchewki
Sposób wykonania:
Jaja ubijamy z cukrem, zalewamy gorącym, roztopionym tłuszczem. Gdy przestygnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy – mieszamy. Następnie wsypujemy orzechy, a na końcu startą marchewkę. Ciasto mieszamy i pieczemy 50-60 minut w temp. 200 ° C. Gdy ostygnie polewamy gotową polewą czekoladową lub lukrem.