Potrzebujemy:
CIASTO:- 200g masła
- 400g mąki
- 100g cukru pudru
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczyptę soli
- 3 białka
- 150g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu
- jabłka
- łyżkę masła
- cynamon, cukier do smaku
- ewentualnie bakalie: orzechy włoskie, rodzynki
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 30 minut.. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180ºC.Na roztopionym maśle podsmażamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem, możemy też dodać bakalie. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto. Na jabłka wysypujemy kruszonkę utartą na tarce o dużych oczkach z pozostałej części ciasta. Całość pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut.
Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną (kisiel/budyń). Masę wykładamy na podpieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Gotowe posypujemy cynamonem i tak jak lubimy najbardziej – długo nie czekamy i zajadamy niebawem, bo szarlotka najlepsza gdy ciepła.