Menu

piątek, 21 listopada 2014

Szarlotka dla łasuchów

Jedno z ciast, które gości w naszym Domu szczególnie jesienią, kiedy to z otwartymi rękami witamy wszystkich śmiałków chcących choćby przez moment wcielić się w rolę jabłko-obieracza. Szarlotka wypełnia swym winno-cynamonowym aromatem niemal wszystkie pracownie, aż leci ślinka.


Potrzebujemy:

CIASTO:
  • 200g masła
  • 400g mąki
  • 100g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczyptę soli
MASA:
  • 3 białka
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu
DODATKOWO:
  • jabłka
  • łyżkę masła
  • cynamon, cukier do smaku
  • ewentualnie bakalie: orzechy włoskie, rodzynki

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 30 minut.. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 180ºC.

Na roztopionym maśle podsmażamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem, możemy też dodać bakalie. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto. Na jabłka wysypujemy kruszonkę utartą na tarce o dużych oczkach z pozostałej części ciasta. Całość pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut.

Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną (kisiel/budyń). Masę wykładamy na podpieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Gotowe posypujemy cynamonem i tak jak lubimy najbardziej – długo nie czekamy i zajadamy niebawem, bo szarlotka najlepsza gdy ciepła.