Słodka tajemnica Pani Dorotki, czyli chrupiące gofry z musem jabłkowym
W tym oto miejscu zdecydowaliśmy się ujawnić słodką tajemnicę naszej ośrodkowej Pielęgniarki... Otóż nie samymi jarzynami Pani Dorotka żyje, oj nie. Choć niejedna z nas pozazdrościć może jej figury, fakty świadczą o tym, że czasem każda z nas może zgrzeszyć bez żadnych większych konsekwencji. Tak więc dziewczyny, cukier odpowiednio dawkowany z pewnością krzepi, a kalorie to mit!
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- 125g masła
- 0,5 litra mleka (może być wymieszane z śmietaną)
- ¼ szklanki wody gazowanej
- szczyptę soli
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy na przemian żółtka, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę oraz mleko. Na końcu łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Smażymy w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej olejem. Podajemy z musem jabłkowym lub z czym tam chcemy.