Menu

piątek, 21 listopada 2014

Słodka tajemnica Pani Dorotki, czyli chrupiące gofry z musem jabłkowym

W tym oto miejscu zdecydowaliśmy się ujawnić słodką tajemnicę naszej ośrodkowej Pielęgniarki... Otóż nie samymi jarzynami Pani Dorotka żyje, oj nie. Choć niejedna z nas pozazdrościć może jej figury, fakty świadczą o tym, że czasem każda z nas może zgrzeszyć bez żadnych większych konsekwencji. Tak więc dziewczyny, cukier odpowiednio dawkowany z pewnością krzepi, a kalorie to mit!

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki mąki
  • 125g masła
  • 0,5 litra mleka (może być wymieszane z śmietaną)
  • ¼ szklanki wody gazowanej
  • szczyptę soli
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy na przemian żółtka, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę oraz mleko. Na końcu łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Smażymy w rozgrzanej gofrownicy wysmarowanej olejem. Podajemy z musem jabłkowym lub z czym tam chcemy.