Menu

piątek, 21 listopada 2014

Lizaczki z ciasta na różne okazje

Gościły na naszych stołach już w wielu odsłonach – jako słodkie lizaczki dla naszych babeczek w dniu ich święta, zakąski na karnawałowym balu, a także jako mikołajkowe podarunki. Cieszą nie tylko podniebienie, ale i (a może przede wszystkim) oko... tym bardziej wielka szkoda, gdy nasze malutkie piękności znikają w zatrważającym tempie.

Potrzebujemy:

CIASTO:
  • 200g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 4 jaja
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g śmietany 36% lub serka homogenizowanego
  • 80g kremu czekoladowego typu nutella
  • szczypta cynamonu
POLEWA:
  • 2 tabliczki białej lub ciemnej czekolady
  • łyżkę oleju
  • posypki

Sposób wykonania:

Margarynę rozpuszczamy z cukrem, mlekiem, cukrem waniliowym i kakao. Gdy przestygnie dodajemy jaja i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pieczemy w temp. 200ºC 30-40 minut.

Gdy przestygnie ciasto rozkruszamy, mieszamy ze śmietaną lub serkiem, kremem czekoladowym i cynamonem. Dłońmi maczanymi co jakiś czas w wodzie formujemy małe kuleczki.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz olejem. Patyczki do lizaków lub takie od lodów zanurzamy najpierw do 1/4 wysokości w czekoladzie, a następnie wbijamy kulki ciasta. Wkładamy do lodówki by zastygły. Zimne kulki ozdabiamy zanurzając w płynnej czekoladzie, przyklejamy ozdoby cukrowe. Tak przygotowane lizaki trzymamy w lodówce wbite np. w styropian.