Potrzebujemy:
CIASTO:- 200g margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki mleka
- 4 jaja
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g śmietany 36% lub serka homogenizowanego
- 80g kremu czekoladowego typu nutella
- szczypta cynamonu
- 2 tabliczki białej lub ciemnej czekolady
- łyżkę oleju
- posypki
Sposób wykonania:
Margarynę rozpuszczamy z cukrem, mlekiem, cukrem waniliowym i kakao. Gdy przestygnie dodajemy jaja i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pieczemy w temp. 200ºC 30-40 minut.Gdy przestygnie ciasto rozkruszamy, mieszamy ze śmietaną lub serkiem, kremem czekoladowym i cynamonem. Dłońmi maczanymi co jakiś czas w wodzie formujemy małe kuleczki.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz olejem. Patyczki do lizaków lub takie od lodów zanurzamy najpierw do 1/4 wysokości w czekoladzie, a następnie wbijamy kulki ciasta. Wkładamy do lodówki by zastygły. Zimne kulki ozdabiamy zanurzając w płynnej czekoladzie, przyklejamy ozdoby cukrowe. Tak przygotowane lizaki trzymamy w lodówce wbite np. w styropian.