Menu

piątek, 21 listopada 2014

Czym popadnie wypychamy jabłka, a potem pieczemy i podajemy z sosem budyniowym

Nie samym musem jabłkowym człowiek żyje, znajdujemy i inne sposoby ich zagospodarowania. Ponieważ w naszej kuchni stawiamy na spontaniczność, to i jabłka wypychamy fantazyjnie czym tam mamy na stanie. Tutaj podajemy akurat taką wersję, ale równie dobrze zamiast miodu z masłem można użyć dżemu.

Potrzebujemy:

  • jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon
  • czekoladę
  • 700ml mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • cukier do smaku

Sposób wykonania:

Jabłka myjemy, odcinamy „czapeczki”, wydrążamy ostrożnie z gniazd nasiennych za pomocą małego nożyka. Masło topimy z miodem, obficie doprawiamy cynamonem. Do powstałych dziurek wkładamy kolejno po pół kostki czekolady i masę miodowo-cynamonową. Zakrywamy czapeczkami i pieczemy do momentu aż będą miękkie, ale nie rozpadną się.

Sos: Budyń gotujemy z cukrem w większej ilości mleka niż zwykle, by powstał sos. Polewamy nim upieczone jabłuszka życząc wszystkim smacznego.