Nasza marmurkowa baba Wielkanocna
Wielkanoc A.D. 2014 przygotowaliśmy zdecydowanie w wersji „na bogato”. Poniżej przedstawiamy kolejna babkę, która zagościła na naszym świątecznym stole i zapewniamy, że to jeszcze nie wszystko czym raczyliśmy się tego dnia...
Potrzebujemy:
- 200g masła
- ¾ szklanki cukru
- 4 jaja
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 4-5 łyżki mleka
- cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy do niej na przemian po jednym jajku, 3 łyżki mleka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utarte ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i jeszcze 1-2 łyżki mleka - dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy wlewamy najpierw jasną masę., potem. Delikatnie mieszamy wykałaczką robiąc esy-floresy. Babkę pieczemy przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimną można polukrować.