Potrzebujemy:
SPÓD:- 100g masła lub margaryny
- 100g mąki tortowej
- 100g mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 80g cukru pudru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany
- 1,5kg serka tłustego na sernik
- 6-7 jaj
- 400g cukru pudru
- 200g masła
- cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki krupczatki lub kaszy manny
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 200g śmietany kremówki
- 2 małe ugotowane i ugniecione na puree ziemniaki
- sok z 0,5 cytryny
- ewentualnie bakalie
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim blachę i podpiekamy ok. 10 min.Żółtka ubijamy na parze z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Zalewamy stopionym ciepłym masłem i ubijamy aż wystygnie. Masę dodajemy do ubitej na sztywno piany z białek. Cały czas mieszając dodajemy łyżkami ser, zgniecione ziemniaki, ubitą śmietanę, mąkę, budyń, sok z cytryny oraz ewentualnie bakalie. Mieszamy szybko, aby nie weszło do środka zbyt dużo powietrza. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wykałaczką lub nożykiem robimy w masie nacięcia - kratkę (wtedy być może sernik nie popęka). Sernik pieczemy 60-70 minut w temp. 180 stopni. Upieczony zostawiamy w zamkniętym piekarniku by nie opadł, potem trzymamy jeszcze w piekarniku uchylając drzwiczki.