Menu

wtorek, 25 listopada 2014

Wymarzony serniczek Ani S.

Taaak, ze świecą po świecie szukać drugiego takiego fana sernika, jakim jest nasza Ania. Każde pieczołowicie powstające ciasto najchętniej zamieniłaby w serniczek. Na szczęście drobne marzenia mają to do siebie, że czasem potrafią się spełniać i jeśli Ania będzie nadal intensywnie marzyć, jej szczęście najpewniej spełni się już podczas kolejnego śniadania wielkanocnego.


Potrzebujemy:

SPÓD:
  • 100g masła lub margaryny
  • 100g mąki tortowej
  • 100g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 80g cukru pudru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany
MASA:
  • 1,5kg serka tłustego na sernik
  • 6-7 jaj
  • 400g cukru pudru
  • 200g masła
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki krupczatki lub kaszy manny
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 200g śmietany kremówki
  • 2 małe ugotowane i ugniecione na puree ziemniaki
  • sok z 0,5 cytryny
  • ewentualnie bakalie

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy nim blachę i podpiekamy ok. 10 min.

Żółtka ubijamy na parze z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Zalewamy stopionym ciepłym masłem i ubijamy aż wystygnie. Masę dodajemy do ubitej na sztywno piany z białek. Cały czas mieszając dodajemy łyżkami ser, zgniecione ziemniaki, ubitą śmietanę, mąkę, budyń, sok z cytryny oraz ewentualnie bakalie. Mieszamy szybko, aby nie weszło do środka zbyt dużo powietrza. Masę wylewamy na podpieczony spód. Wykałaczką lub nożykiem robimy w masie nacięcia - kratkę (wtedy być może sernik nie popęka). Sernik pieczemy 60-70 minut w temp. 180 stopni. Upieczony zostawiamy w zamkniętym piekarniku by nie opadł, potem trzymamy jeszcze w piekarniku uchylając drzwiczki.