Mikołajkowe ludziki imbirowe
Korzenne ludziki, które otrzymaliśmy jako słodki upominek z okazji Mikołajek... Warto było wypucować buty na błysk!
Potrzebujemy:
- 3 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 szklankę cukru
- 0,5 szklanki miodu
- 2 jaja
- 150g masła
- szczyptę soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 – 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- kolorowy lukier do dekoracji
Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir mieszamy z jajami. Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, nie mieszamy! Kiedy rozpuści się dodajemy miód i miękkie masło. Od tej pory cały czas ostrożnie mieszamy uważając żeby nie pojawiły się grudki. Jeśli tak się stanie można dodać odrobinę wody. Gorący karmel dolewamy do masy jajecznej i miksujemy na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie wyrabiamy je ręcznie. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na ok. 10 minut. Upieczone i wystudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wkładamy do szczelnie zamkniętych słoików odcinając ludzikom dopływ tlenu i chroniąc je przed łasuchami.