Menu

piątek, 21 listopada 2014

Mikołajkowe ludziki imbirowe

Korzenne ludziki, które otrzymaliśmy jako słodki upominek z okazji Mikołajek... Warto było wypucować buty na błysk!

Potrzebujemy:

  • 3 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklankę cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 2 jaja
  • 150g masła
  • szczyptę soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 – 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • kolorowy lukier do dekoracji

Sposób wykonania:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir mieszamy z jajami. Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, nie mieszamy! Kiedy rozpuści się dodajemy miód i miękkie masło. Od tej pory cały czas ostrożnie mieszamy uważając żeby nie pojawiły się grudki. Jeśli tak się stanie można dodać odrobinę wody. Gorący karmel dolewamy do masy jajecznej i miksujemy na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie wyrabiamy je ręcznie. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na ok. 10 minut. Upieczone i wystudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wkładamy do szczelnie zamkniętych słoików odcinając ludzikom dopływ tlenu i chroniąc je przed łasuchami.