Potrzebujemy:
CIASTO:- 4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka maki krupczatki
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki maślanki lub jogurtu greckiego
- 3 jaja + 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 50g drożdży
- 75g masła
- 3 łyżki oleju
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe + mleko + cukier do smaku
- 6 łyżek mąki krupczatki
- 6 łyżek mąki tortowej
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 125g masła
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta cynamonu
Sposób wykonania:
Z drożdży, ½ szklanki mąki, łyżki cukru i części maślanki robimy rozczyn gęstości kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.W misce mieszamy pozostałą mąkę z cukrem, jajami i maślanką. Dodajemy rozczyn i dłonią wyrabiamy ciasto. Gdy będzie już dość dobrze wyrobione wlewamy letnie masło i olej, zagniatamy dalej aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, by dwukrotnie podwoiło objętość.
W tym czasie gotujemy budynie z ilości mleka podanej na opakowaniu, dosładzamy do smaku.
Kruszonkę zagniatamy z podanych składników.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką jeśli jest zbyt lepkie. Na cieście rozsmarowujemy letni budyń i całość zwijamy jak roladę. Tniemy na ok. 3 cm plastry i układamy płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z każdą częścią ciasta postępujemy podobnie. Drożdżówki posypujemy kruszonką i odstawiamy jeszcze na 20-30 minut by podrosły. Pieczemy w temp. 160° C 15-20 minut. Jeśli potrafimy się oprzeć czekamy aż wystygną, najczęściej zjadamy jeszcze cieplutkie, aż miło...